Twee verloskundigen, Drie praktijken.

verloskundige

Het is maandag ochtend als om 05:30 uur de diensttelefoon piept. Een appje van een cliënt die vermoedt dat haar vliezen zijn gebroken. Ze stuurt een foto mee. Dat ziet er helder uit. Ik bel haar direct op. ,,Heb je al weeën?” vraag ik. Nee zegt ze, haar buik is nog rustig. Ze is 38 weken en 2 dagen en ze verwacht haar eerste kindje. Het kan nog 2 kanten op gaan. Of de weeën gaan starten of het blijft rustig. We hebben 24 uur om het af te wachten. Ik kom in de loop van de ochtend sowieso even kijken hoe het met haar en de baby gaat. Dat is goed en we proberen nog wat te slapen.

1,5 uur later lijkt het erop dat de baby echt niet op zich wil laten wachten. De weeën zijn duidelijk gestart, dus ik besluit langs te komen. Ze staat in de badkamer en vangt haar weeën netjes op. Zwaar heeft ze het wel dat zie ik. Ik stel voor dat we kijken hoever het is. Wauw een prachtige 4 cm al, dat kan nog wel eens snel gaan! Ze wil graag thuis in bad bevallen. Haar vriend vult het bad, ik zet mijn spullen klaar en bel de kraamverzorgende. Zij zal mij komen ondersteunen bij de bevalling.

Voor onze eigen praktijk zou ik deze ochtend een intake hebben, dat gaat mij niet meer lukken. Mariëlle heeft ook dienst voor een andere praktijk, maar daar is het op dit moment nog rustig. Gelukkig maar, kan zij mooi de intake doen!

Om 08:30 uur komt de kraamverzorgende binnen, er lijkt al wat druk gevoel te zijn. De baby doet het fantastisch en ik constateer een goede 8 cm. Ik loods haar er doorheen. Die laatste centimeters, die zijn het vervelendst. Maar wat doet ze het goed! Het bad is echt een verademing voor haar.
Om 09:30 uur mag ze ‘actief’ mee persen. Ze doet het keurig en gaat volledig mee met wat haar lijf van haar vraagt.

Om 10.15 uur zien we al een stukje van het hoofdje. Jeetje wat heeft deze baby een haast. En hij heeft hier helemaal geen last van, zijn hartje blijft continue prachtig.
Ze weet zelf precies wat zij moet doen en ik hoef alleen maar te kijken. Om 10.36 uur laat zij zelf haar zoon geboren worden en pakt zij hem zelf aan! Een geboren moeder! Welkom lieve jongen, wat ben je mooi en wat heb jij een top moeder zeg!
 
Voor mij verloopt de dienst verder rustig en heb ik ’s avonds nog een intake voor onze eigen praktijk.
En Mariëlle? Die heeft voor de praktijk waar zij ook dienst had ook nog een prachtige bevalling begeleidt! Wat een heerlijke werkdag en wat een prachtig beroep hebben wij toch!

2 reacties op “Twee verloskundigen, Drie praktijken.

  1. Tineke Schipper zegt:

    Wat een mooi verslag van een ‘natuurlijke’ mooie bevalling!!
    Heb tegen Jaap gezegd als ik in deze tijd had moeten bevallen dan had ik zeker jullie maatschap gekozen, toppie!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *