Verloskundige controles

Rond de 8 weken komen we langs voor de eerste intake. We bespreken dan jullie gezondheid en eventuele eerdere zwangerschappen om mogelijke risico’s voor de zwangerschap op tijd in kaart te brengen. Daarnaast geven we jullie informatie die in deze fase van de zwangerschap van toepassing is. Tijdens deze afspraak plannen we ook de termijnecho met jullie in. 

Aanbevelingen

 

Tijdens de zwangerschap doen we regelmatig controles van jou en jullie kindje. Tijdens deze controle voeren we medische controles uit zoals de bloeddruk, luisteren we naar het hartje van jullie kindje en kijken wij of jullie kindje goed groeit. Als wij aan huis komen, doen we de medische controles gewoon bij jullie op bed of op de bank. Het bed hoeft hiervoor niet de hele zwangerschap op klossen. Daarnaast voorzien we jullie op bepaalde momenten van informatie om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op de zwangerschap, de bevalling en het aanstaande ouderschap. De zwangerschapscontroles zijn een mooi moment om elkaar beter te leren kennen, zodat wij weten wie jullie zijn en wat jullie belangrijk vinden. Uiteraard is er ook voldoende tijd om jullie vragen te beantwoorden.

Echoscopie

Bij Verloskundigenpraktijk Uniek werken wij samen met verschillende echocentra in de regio. Wij werken samen met Echocentrum PCA,  Echocentrum Aan het Spaarne, Echobureau Babywatch en het Echocentrum Midden Kennemerland (EMK). Je kunt voor je echo’s ook terecht in het Rode Kruis Ziekenhuis of het Spaarne Gasthuis. Het is handig om je van tevoren al in deze echocentra te verdiepen. Tijdens het eerste telefonische contact kijken we samen welk echocentrum het beste bij jullie past. Wij plannen vervolgens de vroege echo voor jullie in. De afspraak wordt per mail naar jullie bevestigd. De overige echo’s worden samen met jullie ingepland tijdens een verloskundige controle. Alle aangesloten echocentra bieden ook pretecho’s aan. Wens je je echo’s in een ander echocentrum uit de regio, laat ons dat gerust weten. 

Soorten echo’s

  • Vroege echo: Een echo rond de 7 weken om te beoordelen of de zwangerschap intact is. Deze echo wordt alleen gedaan als hier een indicatie voor is.
Meer info
  • Termijnecho: Een echo tussen de 10 en 11 weken om te beoordelen hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Bij deze echo wordt ook de uitgerekende datum vastgelegd. 
  • 13 weken echo: Een eerste trimester echo tussen 12+3 en 14+3 om de baby te beoordelen op lichamelijke afwijkingen.
  • 20 weken echo: Een tweede trimester echo tussen de 19 en 21 weken om de baby te beoordelen op lichamelijke afwijkingen. 
  • Groeiecho: Soms is het nodig om tijdens de zwangerschap de groei van de baby extra te beoordelen. Bijvoorbeeld omdat je eerder een te groot of een te klein kindje hebt gehad of bijvoorbeeld omdat wij bij de controle vermoeden dat de groei voor of achter loopt. 
  • Liggingsecho: Rond de 36 weken kan er een echo gemaakt worden om de ligging van het kind te beoordelen. Dit is alleen op indicatie.

 

De bevalling

Maanden leven jullie samen toe naar dit moment, de geboorte van jullie kindje! Bevallen is een natuurlijk, bijzonder en uniek proces. Tijdens de zwangerschap besteden wij veel aandacht aan de bevalling. Samen bereiden we ons voor op dit moment, bespreken we jullie voorkeuren, informeren wij jullie over het juiste moment om ons te bellen en proberen we een realistische verwachting te schetsen over het verloop van de bevalling.  

Het maakt ons niet uit waar je gaat bevallen, als het maar een plaats is waar jullie je beiden prettig en ontspannen voelen. 

Meer info

Je kunt met ons thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. Wij werken samen met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en met het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

Het kan zijn dat je door het verloop van een vorige bevalling of bijzonderheden tijdens deze zwangerschap met een plaatsindicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Op dat moment beval je in verband met een verhoogd risico op complicaties in het ziekenhuis. Wij mogen dan nog wel jouw bevalling begeleiden.

Soms neemt de gynaecoloog de zorg tijdens de zwangerschap of de bevalling over, omdat de kans op bepaalde complicaties te hoog is. Je bevalt dan altijd in het ziekenhuis en wordt begeleid door een klinisch verloskundige of arts-assistent. 

 

De Kraamperiode

Een unieke en overweldigende periode! Jullie zijn (weer) ouders geworden. Een periode vol met uiteenlopende gevoelens; pure verliefdheid, geluk, het mooiste wat je ooit is overkomen, maar ook onzekerheid, vermoeidheid en het herstel van de bevalling. Wij proberen jullie hierin, samen met de kraamverzorgster, zo goed mogelijk te begeleiden. 

De kraamverzorgster zal de eerste 8-10 dagen jullie thuis ondersteunen en de medische controles uitvoeren. Wij hebben ook regelmatig persoonlijk contact met jullie.

Meer info

Samen met de kraamverzorgster zien wij toe op jouw herstel en hoe het gaat met jullie kindje. Tijdens de kraamweek komen wij om de dag bij jou langs of is er telefonisch contact. 

De verloskundige is de eerste 6 weken na de bevalling verantwoordelijk voor jou. Neem contact met ons op bij bijzonderheden rondom bloedverlies, de hechtingen of buikpijn. Na de kraamweek hebben wij telefonisch contact als jullie kindje 3 weken oud is en met 6 weken na de bevalling komen wij nog thuis voor een nacontrole

Wij werken o.a. samen met de volgende kraamzorgbureaus en zzp-ers: Regionale Kraamzorg Midden Kennemerland (RKZ kraamzorg), De Kraamvogel, Kraamzorg 1-op-1.

Postadres:
Lindenlaan 6
1943 DW Beverwijk

Praktijkadres:
Joannes Wuijtiersstraat 33
1962 VD Heemskerk

085-7602915 (algemeen) 085-7602916 (spoed) info@verloskundigenpraktijkuniek.nl

Je kunt je hier direct inschrijven bij Verloskundigenpraktijk Uniek

Inschrijven

Beladvies

Lees hier wanneer je ons moet bellen tijdens de zwangerschap en voor de bevalling.

Beladvies

Werkgebied

Beverwijk, Driehuis, Heemskerk, IJmuiden, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velserbroek, Velsen-Noord, Velsen-Zuid en Wijk aan zee.